Conteúdo profundo e embasado

Adakah Kolej UNITI merupakan IPT milikan Bumiputra ?


Kolej UNITI adalah sebuah Institusi Pendidikan Tinggi yang dimiliki penuh oleh Bumiputra serta melaksanakan program ushasama dengan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) iaitu Universiti Putra Malaysia (UPM) & Universiti Teknologi MARA (UITM) . Justeru itu, penubuhan Kolej UNITI diterajui dengan perbentukan mahasiswa yang berintegriti, berinovasi, berakhlak mulia disamping perkembangan ilmu yang berperinsipkan perbentukan Islam. Ianya seiring dengan keperluan semasa industeri pekerjaan baik sektor kerajaan & swasta dalam memperolehi tenaga mahir yang berwibawa. Sehingga kini, 98% pelajar UNITI telah mendapat pejerjaan baik di sektor Kerajaan mahupun Swasta.
Bilakah ia ditubuhkan dan bagaimanakah perkembangannya selepas itu ?


Secara rasmi Kolej UNITI mula beroperasi di Kompleks UNITI (dulu Pusat Bina Semangat), Pasir Panjang, Port Dickson pada 15hb Mac 1997 setelah mendapat kelulusan daripada Kementerian Pelajaran.
Pada tahun pertama, seramai 170 pelajar telah mengikuti program Pra Sains UiTM. Pada tahun berikutnya, pelajar Kolej UNITI meningkat kepada 405 orang dengan 4 program akademik. Pada tahun 2001, dengan 10 program akademik jumlah pelajar telah berkembang kepada 1110 orang. Kini Kolej UNITI telah berjaya menawarkan 18 program yang mendapat kelulusan penuh dari Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi. Semua program Diploma yang terdapat di Kolej UNITI telah mendapat pengiktirafan dari Malaysian Qualifications Agency (MQA) & Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Dengan pengiktirafan ini, setiap pelajar yang belajar di Kolej UNITI mendapat hak sama taraf dengan Iinstitusi Pengajian Awam (IPTA) dalam kelayakan permohonan bagi mendapatkan pekerjaan disektor KERAJAAN.
Kini, dalam meniti usianya yang ke 20 tahun, Kolej UNITI telah mempunyai pelajar yang sedang belajar & telah bergraduasi kira-kira lebih dari 12000 orang yang mengikuti dalam pelbagai disiplin ilmu seperti kemanusiaan, teknologi/kejuruteraan multimedia, pengurusan, pendidikan dan terbaru pengurusan muamalat serta pengurusan halal.
Adakah Kolej UNITI eksklusif untuk pelajar Melayu atau Bumiputera sahaja ?


Biar pun Kolej UNITI atau nama penuhnya Kolej Universiti Teknologi Islam milik penuh Melayu/Bumiputera, namun ia adalah sebuah IPT yang mesra-semua kaum. Semua etnik atau kaum adalah dialu-alukan untuk memohon dan menjadi sebahagian keluarga besar Kolej UNITI.

Pendekata, tiada halangan pada bangsa dan juga agama seseorang untuk belajar di kolej yang panoramik ini. Bersesuaian dengan slogan UNITI "Pendidikan Berkualiti, Pelajar Berintegriti"
Apakah peringkat pengajian tinggi yang ditawarkan di Kolej UNITI setakat ini ?


Buat masa ini, Kolej UNITI hanya menawarkan peringkat pengajian diploma sahaja. Manakala selanjutnya graduan UNITI boleh terus melanjutkan pengajian Ijazah mereka di saluran IPTA seperti UPM, UITM, UPSI, UKM, UM & sebagainya....

Penerangan berkaitan diploma di UNITI terbahagi kepada dua. Pertama, program diploma yang dibangunkan Kolej UNITI. Program dalaman ini meliputi pengajian Islam (syariah dan usuludin), pengurusan perniagaan, perakaunan, pengurusan muamalat, bahasa Arab, pendidikan pra sekolah, dan computer networking. Terdapat juga dua program yang dibangunkan secara usahasama dengan Pergaminelli Design Accademia (PDA) iaitu Graphic Design dan Product Design. Program berasaskan kreativiti dan inovasi ini adalah unik kerana mendapat sentuhan Itali.

Bagi program kedua pula, ia merupakan program diploma secara usahasama atau kerjasama dengan IPTA. Kerjasama strategik dengan IPTA telah terjalin lama bermula awal tahun 2000-an lagi iaitu dengan UiTM (Diploma Sains Komputer, Diploma Pengajian Perniaan dan Diploma Perakaunan) dan UPM (Diploma Kejuruteraan Teknologi Multimedia).
Apakah bahasa pengantar yang digunakan ?


Bahasa pengantar yang digunakan – sebagaimana yang diluluskan oleh MQA – ialah Bahasa Melayu kecuali bagi program usahama dengan UiTM dan Diploma Pengurusan Muamalat yang menggunakan Bahasa Inggeris dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (Pnp).

Manakala bagi Diploma Pengajian Islam, bahasa pengantar utama ialah Bahasa Arab.

Faktor utama antaranya pelajar melanjutkan pengajian di UNITI ini adalah kerana kebanyakan program dalaman diploma yg terdapat di UNITI menggunakan bahasa pengantar Bahasa Melayu. Jadi ianya tidak menyukarkan pelajar yang bermasalah dalam bahasa inggeris untuk terus berjaya dalam diploma yang mereka ceburi. Manakala bagi pelajar yang lemah bahasa Inggeris ini, UNITI akan mengadakan kelas pengukuhan Bahasa Inggeris. Ianya bagi memastikan setiap pelajar yang bergraduasi di UNITI berkualiti & berdayasaing dalam keperluan sektor pekerjaan.
Adakah graduan KU berpeluang menyambung pengajian ke peringkat ijazah di IPTA ?


Ya, kerana semua program akademik KU telah mendapat akreditasi penuh MQA & Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Selain itu, graduan UNITI juga mestilah mempunyai PNGK minima yang ditetapkan oleh IPTA. UPSI misalnya menetapkan dalam syarat amnya pemohon mestilah mencapai sekurang-kurangnya PNGK 2.5. Pemohon juga perlu mempunyai MUET sekurang-kurangnya band 1.

Berdasarkan rekod oleh Jabatan Alumni UNITI Kebanyakan pelajar lepasan UNITI telah mengikuti pengajian ijazah di IPTA seperti UPM, UPSI, USM, UKM, UM, UMS, UMT, UIA dan sebagainya. Ia juga sama seperti alumni UNITI yang telah berjaya seperti PU Syed Mohd Bakri Juara Pencetus Ummah musim ke tiga 2015

Bagi graduan DPI, sebahagian daripadanya telah menyambung ke Universiti al Azhar di Mesir, Universiti Yarmouk di Jordan dan IAIN ar Raniry Banda Aceh di Indonesia.
Di manakah terletaknya kampus UNITI?


Kampus induk UNITI terletak di Pekan Pasir Panjang, Port Dickson, Negeri Sembilan. Dulu ia merupakan tapak Pusat Bina Semangat yang dikendalikan oleh Kerajaan Negeri Sembilan.

Mulai tahun 2009, kampus baru telah dibuka dan mula beroperasi di Tanjung Agas, Port Dickson berhampiran sempadan Negeri Melaka & disempadan Selat Melaka. Kampus ini dikenali sebagai Uniti Village (UV).

Kampus induk masih lagi beroperasi dan menempatkan bangunan akademik untuk program diploma di bawah Fakulti Teknologi dan Kejuruteraan (FTK) dan Fakulti Pengurusan dan Pengajian Islam (FPPI). Manakala kampus di UV pula khusus untuk program Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia (FPPM).
Apakah Program Diploma yang terdapat di UNITI


✅Diploma Kejuruteraan Teknologi Multimedia (UPM)

✅Diploma Komunikasi & Media

✅Diploma In Computer Network

✅Diploma Pendidikan Sains Komputer

✅Diploma In Graphics Design

✅Diploma In Product Design Diploma In Occupational Safety & Health

✅ Diploma Pengurusan Industri Halal

✅Diploma Pengurusan Muamalat

✅Diploma Pengurusan Pelancongan

✅Diploma Pengurusan Perniagaan

✅Diploma Pengajian Islam

✅Diploma Perkaunan

✅Diploma In Accountancy UITM

✅Diploma Pendidikan Pra Sekolah

✅Diploma Pendidikan Dan Asuhan Awal Kanak-Kanak

✅Diploma Pendidikan Islam

✅Diploma Pengajian Islam

✅Diploma Pengajian Islam

✅Diploma Pengajian Islam

✅Diploma Pengajian Islam
Apakah syarat dan kelayakan untuk memohon program Diploma UNITI ?


Secara amnya, bagi semua program diploma UNITI pemohon mestilah sekurang-kurangnya 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran SPM. Tidak disyaratkan perlu kredit dalam BM, BI atau Matematik. Namun bagi program berasaskan sains komputer, BM dan Matematik mestilah kredit. Manakala Computer Networking cukup sekadar kredit Matematik.
.
Bagi program diploma secara usahasama dengan IPTA, pemohon mesti mempunyai 5 kredit termasuk BM dan Matematik/Matematik Tambahan. Khusus untuk diploma UiTM, sebagai tambahan BI mestilah kredit juga.
.
Program ijazah UNITAR pula mensyaratkan PNGK (CGPA) sekurang-kurangnya 2.0 atau mempunyai 2 prinsipal.
Apakah kemudahan asas yang disediakan UNITI ?


Antara kemudahan asas utama yang disediakan ialah asrama pelajar. Semua pelajar diwajibkan tinggal di asrama yang UNITI sediakan. Dua asrama disediakan iaitu satu di UNITI VILLAGE sendiri dan satu lagi di Ixora Permai (IP). Kedua-dua asrama ini kedudukannya berhampiran antara satu sama lain.

Selain asrama, pelajar juga disediakan kemudahan bersukan dan berekreasi di UNITI VILLAGE. Ada sebuah padang bola dan sebuah gelanggang sukan untuk futsal. Di samping itu juga disediakan gelanggang bola jaring, bola tampar, badminton dan ping pong.

Pelajar boleh menjamu selera di Cafe UV dengan harga berpatutan. Bagi mendapatkan barang-barang keperluan peribadi dan alat tulis pelajar boleh membelinya di Koperasi UNITI di UNITI VILLAGE.

Ada 2 perpustakaan untuk pelajar mentelaah dan membuat rujukan. Perpustakaan utama di bangunan pentadbiran UNITI. Manakala perpustakaan cawangan yang dinamakan Baitul Hikmah beroperasi di bangunan akademik UNITI VILLAGE. Waktu operasi ialah dari 8.30 pagi hingga 5.45 petang. Namun waktu operasi akan dipanjangkan apabila tiba musim peperiksaan. Perpustakaan Baitul Hikmah akan dibuka semula pada waktu malam bagi kemudahan pelajar mentelaah dan membuat rujukan.

Muito mais do que um curso

1.png
2.png
3(1).png
Landing page (3).png
 

Ops...
As inscrições encerraram, mas em
fevereiro/22 abriremos novas vagas!

PRONTINHO! Agora você está na lista seleta de pessoas que quer elevar seu nível de conhecimento na Aromaterapia junto com a gente.​ Quando estiver mais pertinho do período de inscrições, vamos te enviar um e-mail contando como tudo vai acontecer para você não perder a vaga. Fique de olho em todas as caixas do seu e-mail, combinado?

O que as alunas dizem

WhatsApp Image 2020-08-06 at 00.49.11.jp
WhatsApp Image 2020-08-06 at 00.52.57.jp
Untitled 4.png
WhatsApp%20Image%202020-08-06%20at%2000.
WhatsApp%20Image%202020-08-06%20at%2000.
WhatsApp%20Image%202020-08-06%20at%2000.
 
 

Com quem você vai aprender

Landing page (7).png
Landing page (9).png
Landing page (8).png

E nossas convidadas

Landing page (10).png

FAQ - PERGUNTAS FREQUENTES

Quais são os critérios para receber meu certificado?


Para receber o certificado de conclusão, será necessário: - Ter concluído todas as aulas; - Ter feito o estágio supervisionado, entregue o relatório de estágio e recebido aprovação nele; - Ter feito, entregue e apresentado o trabalho de conclusão de curso e recebido aprovação nele; - Ter quitado o pagamento do curso.
Moro fora do Brasil. Posso participar?


Com certeza! O curso é 100% online, podendo ser acessado de qualquer parte do mundo.
Por que não posso ficar de fora deste curso?


Porque este é o curso online de Formação em Aromaterapia mais completo que você vai encontrar no idioma Português, com conteúdos exclusivos, embasados em evidências científicas atualizadas e em casos reais acompanhados pela Apotecários da Floresta. É uma Formação única, com a união entre ciência e poesia, esse toque especial que só Apotecários da Floresta tem. O curso foi todo estruturado seguindo as exigências da ABRAROMA e das mais renomadas instituições internacionais, e se compromete com a prática de uma Aromaterapia responsável, segura, eficaz e completa, para que você não somente aprenda a utilizar os recursos aromaterapêuticos nos cuidados com a própria saúde, mas também possa oferecer um cuidado íntegro a outras pessoas, transformando e potencializando a saúde pelo contato com o que há de mais puro na Natureza. A próxima turma será a última com inscrições abertas em 2021 e as vagas são limitadas, para que possamos acompanhar cada formanda/o sempre com muita qualidade e compromisso.
Como é o suporte para dúvidas?


Você vai ser acompanhada/o diretamente pelas professoras e professores do curso, podendo tirar as suas dúvidas e receber nossa mentoria, supervisão e suporte dedicado nos encontros ao vivo tira-dúvidas. Você encaminha suas dúvidas pela área de membros da plataforma, e te respondemos detalhadamente em nossas mentorias ao vivo. Além disso, nas mentorias você tem a oportunidade de expandir esse conhecimento, trazendo mais dúvidas e temas de seu interesse.
Por quanto tempo tenho acesso ao curso? Em quanto tempo posso me formar?


São 12 meses de curso, e você poderá se formar após concluir todas as aulas e atividades propostas nesse período, além de não constar pagamento em atraso. Após os 12 meses de curso, você tem acesso ilimitado a todo o conteúdo por até 2 anos, mesmo depois de se formar. Até lá, poderá reassistir todas as aulas, ler e fazer download de todos os textos e livros digitais e acessar todos os bônus.
Se eu desistir, tem reembolso?


Queremos que sabia que está em segurança tomando a decisão de fazer parte da Formação em Aromaterapia.

Por isso, se no prazo de 7 dias corridos a partir da sua inscrição, você optar por não continuar com o curso, por qualquer que seja o motivo, basta solicitar por e-mail o reembolso dentro do prazo e receberá 100% da quantia paga no curso de volta.
E por que fazemos isso? Porque temos certeza de que, ao se comprometer com o que ensinamos nesta Formação, terá a quantia investida no curso de volta, além de todo o conhecimento e prática que irá adquirir - o que, honestamente, não tem preço! Então a decisão fica em suas mãos.
Após os 7 dias corridos, havendo desistência, não haverá devolução.
Como faço um pagamento de fora do Brasil?


Existem duas formas de realizar o pagamento a partir de outros países:

1. Via cartão de crédito à vista, no Pagamento Tradicional, via Eduzz/Orbita.

2. Se você tiver conta bancária brasileira, poderá também realizar o pagamento por transferência, garantindo desconto a mais.
O curso é certificado pelo MEC?


Não há certificados de Formação em Aromaterapia reconhecidos pelo MEC, porque atualmente a Aromaterapia é ensinada a partir de cursos livres. O que existem são algumas escolas destacando em seus certificados que este ensino é permitido pelo MEC (mas não há e nem pode haver chancela do MEC em nenhum certificado de formação livre em Aromaterapia; se você vir algo assim por aí, saiba que é ilegal).

Saiba mais sobre esse tema por este texto da ABRAROMA (Associação Brasileira de Aromaterapia e Aromatologia): https://aromaterapia.org.br/cursos-livres-de-aromaterapia-no-brasil/.
O curso é certificado pela ABRAROMA?


Não, porque não existe nenhum curso certificado ou reconhecido pela ABRAROMA, já que ela mesma ainda não certifica cursos, apenas profissionais de Aromaterapia.

Os professores-coordenadores da Apotecários da Floresta são filiados à ABRAROMA, e a Formação em Aromaterapia cumpre todos os pré-requisitos curriculares sugeridos pela ABRAROMA como ideais para uma formação de aromaterapeutas.
Portanto, o certificado obtido na nossa Formação em Aromaterapia pode ser usado para a obtenção da CertAroma junto à ABRAROMA.
Como é o certificado do curso?


Todos os certificados são digitais e emitidos pela nossa empresa, Apotecários da Floresta. É um certificado de formação e tem carga-horária de 520h. Nele há toda a descrição da carga-horária, das disciplinas fundamentais e complementares e atividades extras, em conformidade com a sugestão de grade curricular da ABRAROMA (Associação Brasileira de Aromaterapia e Aromatologia) e de outras instituições internacionais renomadas. A partir dele, você poderá, se desejar, solicitar a sua CertAroma, certificação nacional de qualidade de profissionais de Aromaterapia emitida pela ABRAROMA, após se filiar a ela e cumprir os demais pré-requisitos. Atualmente, a Formação em Aromaterapia da Apotecários da Floresta é uma das únicas em idioma Português que cumpre os pré-requisitos curriculares sugeridos pela ABRAROMA, sendo a mais completa Formação em Aromaterapia existente até o momento nesse idioma.

Saiba mais sobre a CertAroma aqui: https://aromaterapia.org.br/certificacao/
Posso me inscrever em apenas algumas disciplinas?


Não, porque o curso acontece por turmas e as disciplinas são sequenciais, ou seja, uma depende da outra para ser compreendida em seu maior potencial.
Ainda que você já tenha feito curso com conteúdo similar ao de algumas das disciplinas, é fundamental que você seja iniciado/a no método utilizado pela Apotecários da Floresta, com nosso olhar e linguagem diferenciadas.
Quando inicia a próxima turma?


A próxima turma, Mandarina, terá suas inscrições abertas na primeira semana de fevereiro e as aulas começam oficialmente no dia 16/03/2022. Ao se inscrever por cartão de crédito ou boleto, você acessa a plataforma imediatamente após a confirmação de pagamento pelo Orbita/Eduzz. O seu acesso ao Nutror/Eduzz chega por e-mail.

Ao se inscrever por PIX ou transferência, a equipe da Apotecários da Floresta vai te incluir na plataforma do curso em até 7 dias úteis após o recebimento do pagamento. Em seguida, você receberá um e-mail do Nutror/Eduzz com o seu acesso.

 
Landing page (11).png
Logo_Apotecários_da_Floresta_(2).png